Rumah > Pusat Berita > Berita Industri

Pusat Berita

Berita berkaitan

Tiada hasil carian!

Apakah aplikasi biasa filem polimida terpaku?
2022-02-17 14:25:02

Melalui beberapa contoh aplikasi biasa polyphthalimide, cara untuk menggunakan sifat uniknya untuk mendapatkan kesan praktikal dan ekonomi diterangkan. Aplikasi biasa untuk filem polimida pelekat ialah pembuatan bahagian bergerak mekanikal seperti galas, gelang omboh, pengedap, plat haus, dsb., dan bukannya bahagian struktur. Aplikasi ini mengambil kesempatan daripada sifat resin polyphthalimide yang tidak terdapat dalam logam dan kebanyakan plastik kejuruteraan lain


Mengambil galas sebagai contoh, galas resin polyphthalimide, dengan rintangan suhu tinggi yang sangat baik, rintangan tekanan tinggi, pelinciran diri dan kestabilan kimia, juga boleh beroperasi secara normal apabila bahan lain tidak cekap. Oleh itu, masalah yang sukar diselesaikan dalam reka bentuk sebelum ini telah diselesaikan dengan menggunakan bahagian polyphthalimide. Galas polimida tidak memerlukan langkah perlindungan tambahan seperti vakum, suhu tinggi atau ultra rendah, kakisan atmosfera dan sinaran. Pada masa lalu, skrin pelindung khas, pengedap, mandian penyejuk dan peranti mahal lain sering digunakan.


Kestabilan kimia polyphthalimide yang baik membolehkan produknya digunakan dalam keadaan di mana bahan galas lain seperti gangsa yang diresapi minyak rosak oleh kakisan kimia. Polyphthalimide mempunyai rintangan sinaran yang sangat baik, dan galas yang diperbuat daripadanya boleh digunakan pada ketumpatan sinaran yang tinggi.


Pita Filem Polimida


Apabila suhu permukaan dalaman galas plastik melebihi had kritikal bahan galas, ia rosak akibat haus. Suhu permukaan dalam galas meningkat dengan peningkatan beban dan kelajuan putaran. Galas yang diperbuat daripada polyphthalimide boleh menahan kelajuan yang lebih tinggi dan beban yang lebih tinggi daripada galas plastik lain kerana rintangan suhu tinggi dan prestasi beban yang tinggi.


Kekuatan tegangan dan kekuatan pecah filem HDPE adalah lebih tinggi daripada filem LDPE, tetapi kekuatan hentaman dan kekuatan koyak lebih rendah daripada filem LDPE. Di samping itu, disebabkan oleh struktur linear HDPE, pengguna boleh dengan mudah mengarahkan arah aliran semasa bergolek, menyebabkan kekuatan koyakan yang lebih rendah ke arah ini. Filem HDPE lebih keras dan tidak mempunyai rasa berlilin yang berbeza seperti filem LDPE.


Oleh kerana takat pelembutan HDPE yang tinggi, ia boleh menahan pensterilan memasak. Rintangan suhu rendah adalah serupa dengan polietilena ketumpatan rendah, dan kebolehtelapan udara yang kedua adalah 5-6 kali ganda daripada yang pertama. Penghalang kepada kelembapan adalah sangat baik, tetapi sebenarnya, kopolimer vinil klorida/vinilidena oksida sering digunakan apabila penghalang lembapan diperlukan. Filem HDPE mempunyai rintangan kimia yang lebih baik daripada filem LDPE, terutamanya minyak dan gris. Keterlarutan dalam pelarut organik berkurangan dengan peningkatan ketumpatan. HDPE juga mengalami keretakan tekanan persekitaran, tetapi pada tahap yang lebih rendah.


Tag berkaitan: Filem Polimida 35mm