Rumah > Pusat Berita > Berita Industri

Pusat Berita

Berita berkaitan

Tiada hasil carian!

Filem polimida ialah bahan penebat utama untuk peralatan elektrik
2022-02-04 10:15:48

Filem polimida ialah bahan penebat utama untuk peralatan elektrik dan digunakan secara meluas dalam pembuatan peralatan penghantaran dan pengagihan kuasa, peralatan penjanaan kuasa angin, motor frekuensi berubah-ubah, motor cengkaman berkelajuan tinggi dan pengubah voltan tinggi. Sebagai contoh, sistem transit kereta api berkelajuan tinggi 300km/j yang sedang dibangunkan di negara saya mesti menggunakan filem polimida tahan suhu tinggi sebagai bahan penebat utama; penerus, penukar frekuensi dan pengubah peralatan kuasa angin semuanya perlu menggunakan filem penebat polimida; Di samping itu, filem polimida tahan korona sentiasa menjadi bahan penebat utama untuk motor penjimatan tenaga peraturan kelajuan frekuensi berubah-ubah.


1. Filem polimida 6051 terutamanya terdiri daripada anhidrida dibasik dan amina dibasik, kedua-dua monomer ini dan banyak polimer heterosiklik lain.


2. Filem PI boleh polikondensasi pada suhu rendah daripada dianhidrida dan diamina dalam pelarut polar, seperti DMF, DMAC, NMP atau pelarut campuran THE/metanol, untuk mendapatkan asid poliamik larut, dan selepas pembentukan filem atau berputar Pemanasan kepada kira-kira 300 ℃ dehidrasi ke dalam cincin menjadi polimida; juga boleh menambah anhidrida asetik dan pemangkin amina tertier kepada asid poliamik untuk dehidrasi kimia dan kitaran untuk mendapatkan larutan dan serbuk polimida. Diamines dan dianhydride juga boleh dipanaskan dan polikondensasi dalam pelarut mendidih tinggi, seperti pelarut fenolik, untuk mendapatkan polimida dalam satu langkah.


Filem PI


3. Selagi ketulenan dianhydride (atau tetraacid) dan diamine adalah layak, tidak kira kaedah polikondensasi yang digunakan, adalah mudah untuk mendapatkan berat molekul yang cukup tinggi, dan penambahan unit anhidrida atau unit amina juga boleh dikawal dengan mudah. berat molekul.


4. Polikondensasi dengan dianhydride (atau tetraacid) dan diamine hanya perlu mencapai nisbah molar dan rawatan haba yang sama dalam vakum, yang boleh meningkatkan berat molekul pepejal prapolimer berat molekul rendah, supaya diproses dan diserbuk. Bawa kemudahan.


5. Sangat mudah untuk memperkenalkan kumpulan reaktif pada hujung rantai atau rantai untuk membentuk oligomer aktif, dengan itu memperoleh polimida termoset.


6. Gunakan kumpulan karboksil dalam filem polimida untuk melakukan pengesteran atau pembentukan garam, dan perkenalkan kumpulan fotosensitif atau kumpulan alkil rantai panjang untuk mendapatkan polimer amfifilik, yang boleh digunakan untuk mendapatkan fotoresist atau untuk penyediaan filem LB.


7. Secara amnya, proses mengarang polimida tidak menghasilkan garam tak organik, yang amat berfaedah untuk penyediaan bahan penebat.


Tag berkaitan: Filem Pi Warna Amber