Rumah > Pusat Berita > Berita Industri

Pusat Berita

Berita berkaitan

Tiada hasil carian!

Penggunaan Filem Polimida Regangan Dwipaksi Berterusan dalam Penebat Motor
2022-02-07 10:18:28

Filem polimida berorientasikan dwipaksi berterusan ialah sejenis filem polimer organik tahan suhu tinggi baharu, yang diperbuat daripada pyromellitic dianhydride (PMDA) dan diaminodiphenyl ether (ODA) dalam pelarut dimetil etil asetat yang sangat kuat. Polimida (DMAC) adalah polikondensasi dan terliur untuk membentuk filem, dan kemudian ditiru. Filem polimida kini merupakan bahan penebat filem nipis berprestasi terbaik di dunia, dengan sifat mekanikal yang sangat baik, sifat elektrik, kestabilan kimia dan rintangan sinaran tinggi, rintangan suhu tinggi dan rintangan suhu rendah (-269 ° C hingga +400 ° C). Pada tahun 1959, DuPont pertama kali mensintesis polimida aromatik, dan pada tahun 1962, ia adalah filem polimida (PI) yang dihasilkan percubaan. Filem), memulakan pengeluaran pada tahun 1965, nama dagangannya ialah KAPTON. Pada akhir 1960-an, filem polyimide boleh dihasilkan dalam kelompok kecil di negara saya, dan kini ia telah digunakan secara meluas dalam penerbangan, navigasi, kapal angkasa, peluru berpandu roket, tenaga atom, industri elektrik dan elektronik serta bidang lain .


1. Filem polimida berorientasikan dwipaksi berterusan digunakan dalam kabel reben dan litar bercetak fleksibel.


Oleh kerana kelembutannya, kestabilan dimensi yang baik dan sifat dielektrik yang sangat baik, filem ini sesuai digunakan sebagai substrat atau penutup untuk kabel reben atau litar bercetak fleksibel. Kakisan, kimpalan dan rawatan suhu tinggi dan kimia lain, kabel reben atau litar bercetak fleksibel yang diperbuat daripadanya bersaiz kecil, ringan, kebolehpercayaan tinggi, rintangan suhu tinggi, rintangan sinaran, sesuai untuk litar mikro seperti komputer.


Kilang Filem Polimida


2. Filem polimida berorientasikan dwipaksi berterusan digunakan dalam pembalut wayar magnet.


Filem ini digunakan sebagai bahan asas, dan satu atau kedua-dua sisi disalut dengan emulsi polyperfluoroethylene propylene untuk membuat pita pelekat. Pita pelekat ini boleh dibalut di sekeliling dawai tembaga kosong, dan kemudian memasuki relau suhu tinggi (kira-kira 350 ℃), dan filem itu mengecut kerana pengecutan. Ia dilekatkan rapat pada wayar, supaya lapisan pita pelekat yang dibalut cair menjadi keseluruhan. Apabila wayar disejukkan daripada relau suhu tinggi, sepasang penggelek penekan ditambah pada kedua-dua belah wayar untuk meningkatkan kekuatan ikatan antara lapisan pita pelekat. Ciri-ciri: rintangan haba yang baik, Ketebalan lapisan penebat adalah nipis dan seragam, dan prestasi pengedap adalah baik, yang meningkatkan prestasi kalis lembapan, prestasi elektrik dan prestasi anti-pemotongan wayar. Oleh kerana fleksibiliti filem yang baik, lapisan penebat wayar adalah utuh apabila ia bengkok, dan tidak ada fenomena keretakan. Ia sesuai untuk kelas H, belitan motor Kelas F. Ketebalan penebat antara pusingan adalah kira-kira 1/3 lebih nipis daripada dawai enamel dua wayar, dengan kekonduksian terma yang baik, mengurangkan saiz motor dan meningkatkan kebolehpercayaan motor. Digunakan secara meluas dalam kapal angkasa, motor voltan tinggi, motor daya tarikan lokomotif, pam tenggelam telaga dalam Motor dan motor metalurgi, dsb.


3. Filem polimida berorientasikan dwipaksi berterusan digunakan dalam penebat elektrik.


Sebagai tambahan kepada sifat terma, elektrik dan mekanikal yang sangat baik, filem polimida boleh menahan rayapan mampatan pada suhu tinggi, dan ia sesuai untuk lapisan tunggal atau dikompaun dengan kertas gentian aramid untuk penebat slot motor kecil dan sederhana kelas H. Ia juga boleh digunakan untuk penebat tanah dan penebat tambahan lain bagi motor perlombongan dan motor daya tarikan lokomotif. Menggunakan filem polimida dan bukannya kain bervarnis kaca sebagai penebat slot boleh meningkatkan kadar penuh slot wayar sebanyak 8%. Di bawah keadaan bingkai yang sama, kuasa motor boleh dipertingkatkan. Kira-kira 20%. Di samping itu, filem polimida juga boleh digunakan sebagai penebat untuk lokomotif elektrik berkuasa tinggi, alternator, motor anti sinaran dan pelbagai motor ketepatan.


Tag berkaitan: