Rumah > Pusat Berita > Berita Industri

Pusat Berita

Berita berkaitan

Tiada hasil carian!

Filem polimida 6052 telah menjadi salah satu bahan mentah penting dalam bidang elektronik dan elektrik.
2022-02-08 10:18:50

Filem polimida 6052 adalah salah satu produk polimida yang lebih awal. Ia pada asalnya digunakan sebagai penebat slot dan bahan pembalut kabel untuk motor. Selepas hampir 50 tahun pembangunan, ia telah menjadi salah satu bahan mentah penting dalam bidang elektrik dan elektronik.


Filem PI bukan sahaja memenuhi keperluan prestasi fizikal asas pelbagai produk, tetapi juga mempunyai ciri khas seperti kekuatan tinggi, keliatan tinggi, rintangan haus, rintangan suhu tinggi dan rintangan kakisan. daripada bahan penebat suhu tinggi. Ia telah menjadi salah satu bahan mentah huluan yang penting dalam dua bidang elektronik dan motor.


Digunakan secara meluas dalam penerbangan, aeroangkasa, elektrik dan elektronik, kejuruteraan semikonduktor, mikroelektronik dan litar bersepadu, bahan nano, paparan kristal cecair, pembungkusan LED, filem pemisah, laser, lokomotif, kereta, jentera ketepatan dan jentera pejabat automatik dan bidang lain.


Pada masa ini, terdapat kira-kira 50 pengeluar filem PI dengan skala yang berbeza di negara saya, di mana kira-kira 80% daripadanya dihasilkan melalui proses drooling, dan hanya sedikit yang dihasilkan melalui proses orientasi dwipaksi. Lebar produk filem PI domestik ialah 1040mm, dan kapasiti pengeluaran satu barisan pengeluaran pada dasarnya adalah kira-kira 200t/y.


Kilang Filem polyimide


Mengikut aplikasi dalam produk elektronik terminal yang berbeza, spesifikasi ketebalan filem PI boleh dibahagikan kepada 7.5μm, 12.5μm, 25.0μm dan filem tebal, yang mana filem PI 12.5 μm atau lebih nipis digunakan untuk produk elektronik pegang tangan seperti telefon bimbit. dan kamera. 25.0 biasanya digunakan untuk produk elektronik, kereta, komputer notebook dan filem penutup dengan filem PI tebal μm, dan filem PI yang lebih tebal digunakan untuk plat pengukuhan.


Teknologi R&D dan pembuatan filem PI berprestasi tinggi global dimonopoli sepenuhnya oleh Amerika Syarikat, Jepun dan Korea Selatan, terutamanya tertumpu di DuPont, Yubu Xingsan, Zhongyuan Chemical, skckolon dan pengeluar lain, mengawal kira-kira 90% bahagian pasaran global . Pertengahan 1970-an, Oleh kerana permintaan pasaran hiliran yang tidak mencukupi pada masa itu, industri filem PI berkembang dengan perlahan, dan kapasiti pengeluaran domestik filem PI biasa untuk penebat elektrik hanya kira-kira 250t/y. Memasuki abad ke-21, dengan perkembangan industri elektronik domestik, terutamanya perkembangan pesat laminat berpakaian tembaga fleksibel (FCCL), ia telah membawa ruang pembangunan yang besar kepada pasaran filem PI, dan permintaan pasaran semakin meningkat dari hari ke hari.


Tag berkaitan: Filem Pi Percuma Corona